Leveles kosárkák baconös töltelékkel

SZOMBATHELY – Ma az idei oszkói Orbán-napi Hegyi Vigadalom borkorcsolya- versenyének győztes receptjét, Horváth Lászlóné töltött, leveles pogácsakosárkáját mutatjuk be olvasóinknak.

Horváth Lászlóné Terike Szombathelyen lakik ugyan, de családjával együtt sok szállal kötődik Séhez, ahol 1991 óta őstermelői tevékenységet folytat. A gazdaságában megtermett zöldségeket és gyümölcsöket hetente a szombathelyi és a büki termelői piacon értékesíti, de természetesen a család asztalára is csak saját tojás, zöldség és hús kerül.

Horváthék séi parcellájának kapuja mindig nyitva áll, így aztán hamar összebarátkoztak a helyi közösséggel. Gyakran vesznek részt főzőversenyeken a Séi Baráti Kör csapatával, Udvardi József hobbiséf vezetése alatt. Terike ezekre az alkalmakra mindig jobbnál jobb nassolnivalókat süt a csapatnak. Az oszkói borkorcsolyaversenyről szinte egyetlen évben sem tért még haza valamilyen előkelő helyezés nélkül. Az idén a harmadik és az első helyet is az ő sütije szerezte meg. Pisztáciás, vörös áfonyás sajtgolyóival érdemelte ki a bronzérmet, míg a zsűrinek legjobban a hagymás-baconös, töltött, leveles pogácsakosárkák ízlettek a legjobban. Tegyük hozzá, Terike a szőlőhegyre is magával vitte mobil, elektromos minisütőjét, így az omlós kosárkákat forrón tudta tálalni a bíráknak.

Horváth Lászlóné Terikének hobbija a sütés-főzés, a konyhás újságok olvasása. Sok újdonságot kipróbál Fotók: Tersztyánszky Krisztina

A sütemény elkészítése nem kimondottan egyszerű, de nem is ördöngösség. Íme a hozzávalók 12 kosárkához és 6 pogácsához:

A tésztához: 30 deka finomliszt, 2 deka friss élesztő, egy deci langyos tej, 1,5 deci tejföl, egy tojás sárgája, 6 deka olvasztott, de nem meleg vaj, egy teáskanál porcukor, 2 teáskanál só.

A hajtogatáshoz: 4 deka olvasztott vaj, 15 deka enyhén füstölt sajt reszelve.

A kenéshez és a szóráshoz: 1 tojásfehérje, 15 deka jól olvadó sajt reszelve.

A töltelékhez: 10 deka bacon, fél fej új főzőhagyma vagy egy-két szál újhagyma, 2 deka vaj (ez el is hagyható), 3 deka reszelt sajt.

A töltelékhez a baconszalonnát apró kockára vágjuk, (vajon) megpirítjuk. Megpároljuk rajta a karikára vágott újhagymát és amikor kihűlt, hozzákeverjük a reszelt sajtot.

A korongok belsejéből kieső darabokat kettesével összeragasztjuk, hogy szép magas pogácsákat nyerjünk. Ezekre is reszelt sajt kerül

Az élesztőt a langyos, cukros tejjel felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk. A szokásos módon hajtogatott tésztát készítünk. Az első alkalommal az egy centi vékonyra kinyújtott tésztára rákenjük a vajat és rászórjuk a füstölt sajtot. Háromszor hajtogatjuk, közben 20 percet pihentetve. Külön keleszteni nem kell.

Egy-egy nagyobb körlapot és egy üres korongot tojásfehérjével egymás tetejére ragasztunk, így nyerjük a kosárkákat. Érdemes az oldalukat is megkenni tojással. Elég addig kelniük, amíg a sütő melegszik

A hajtogatott tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk. Hat centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval összesen 24 kört szaggatunk ki, minden másodiknak a közepéből pedig négycentis kiszúróval kis pogácsákat vágunk. Az így nyert üres karikákat tojásfehérjével egy-egy teli korongra ragasztjuk és az így keletkező kosárkákba baconös tölteléket rakunk. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.

A kosárkák belsejébe egy-egy teáskanálnyit teszünk a hagymás-baconös töltelékből, majd a tetejüket bőven megszórjuk reszelt sajttal. Sütőpapírral kibélelt sütőlapon/tepsin sütjük

A fennmaradó kisebb pogácsákat kettesével tojásfehérjével összeragasztjuk és ezeknek a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal.

A kosárkákat és a pogácsákat is sütőpapírral bélelt sütőlapra rendezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20, illetve 25 perc alatt készre sütjük.

Azon melegében a legfinomabb! Egy tartalmas leves mellé akár második fogásként is megállja a helyét, igen laktató. Természetesen a bor is remekül csúszik rá. A sütemény különlegességét Terike szerint az adja, hogy a tésztához is, és a hajtogatáshoz is vajat használunk.

Tersztyánszky Krisztina

Forrás: vaol.hu

 Archívum