Hideg víz, meleg tea

Húsvét hétfő hagyománya a locsolás, mikor is a lányok akár a nem túl kellemes illatú pacsulival, vagy egy vödör vízzel találják szembe magukat, cserébe pedig hímes tojással jutalmazzák a locsolókat. Ezt is felelevenítették Sében 2017. április 17-én.

Húsvéti játszóház keretében került sor Sében néhány húsvéti hagyomány felelevenítésére. A program a már említett locsolás hagyományos, vödör vizes verziójával indult. De a húsvéti ünnepkörhöz tartozik a kiszehajtás is, melyet legtipikusabban virágvasárnap tartanak, ám a gyerekekkel közösen ezt is átélhették a jelenlévők. A gyerekek kézműves foglalkozáson szalmából kiszebabákat készítettek, melyeket végül mondókák kíséretében a Szünöse-patakba hajítottak. A kiszehajtás hagyománya területenként változik. Van, ahol elégetik a babákat, míg máshol a közeli patakba vagy folyóba hajítják a menyecskeruhába bugyolált babát, hogy elűzzék vele a telet.

A nagyobbakat húsvéti TOTÓ is várta, melyet az ÖrökSÉgünk Alapítvány állított össze. Azok, akik a legtöbb kérdésre jól válaszoltak, jutalmul kalácsot kaptak. Ezen kívül még csokitojás-keresésen és akadálypályán vehettek részt a rendezvényre látogatók, néhányan pedig a tojásba dobást is kipróbálták. Természetesen nincs a gyerekek számára húsvét nyuszi nélkül, így az állatsimogatóban nyulakkal és egy kis báránnyal találkozhattak kicsik és nagyok egyaránt.

A kissé hűvös időben jólesett a meleg tea, mellyel Horváth László önkormányzati képviselő várta a szép számú érdeklődőt.

Szabó Laura

Ossza meg, ha tetszett!

 Archívum